HHS Uitgeverij

BRANDWEERBOEKEN AMBULANCEBOEKEN POLITIEBOEKEN

Placeholder image

Er worden niet alleen brandweerboeken geïmporteerd, er worden ook eigen boeken uitgegeven. ‘Brandweer in Beeld’ uit 1982 was een van de eerste.

Placeholder image

In 1979 werd tevens begonnen met het uitgeven van een vakblad voor de ambulancesector. Dit tijdschrift is eind 2011 overgenomen door Sdu, evenals het sinds 1992 uitgegeven Adresboek ambulancezorg en GHOR.

Korte geschiedenis van HHS Uitgeverij

Placeholder imageHet fundament van HHS Uitgeverij werd in 1975 in Nijmegen gelegd door Piet Hoving en Mieke Janssen. Zij richtten toen de verkoopafdeling op van de Nederlandse afdeling van de Engelse vereniging ‘The Fire Brigade Society’, die in dat jaar was opgericht door Gerard Koppers. Doel van de verkoopafdeling was het importeren van miniatuurbrandweerauto’s en brandweerboeken die in Nederland niet verkrijgbaar waren.

Placeholder imageMet ingang van nummer 2 van 1976 namen Piet en Mieke de redactie en de opmaak over van het verenigingsblad ‘De Brandweerhobbyïst’, met ondersteuning van Frans de Waal. Tot dan toe was dit gedaan door Gerard Koppers. Het blad werd gestencild op een school in Amsterdam. Stencilen was een vroege voorloper van digitaal printen maar van veel slechtere kwaliteit. Het ‘zetwerk’ werd gedaan op de Scheidegger typemachine, waarmee Mieke op de middelbare school haar typediploma had behaald. In november 1976 werd de Nederlandse afdeling een volledig Nederlandse vereniging. Op 1 maart 1977 brachten Piet en Mieke hun activiteiten onder in een bedrijf. Deze werd als ‘Holland Hobby Sales’ ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. De werkzaamheden voor Holland Hobby Sales deden beiden naast de opleiding tot verpleegkundige.

Placeholder imageToen stencilen van het blad in Amsterdam niet meer mogelijk bleek, lag het voor de hand dat ook de productie en verzending naar Nijmegen zou komen. Holland Hobby Sales kocht daartoe in september 1977 de benodigde apparatuur. De eerder aangeschafte tweedehands auto had minder gekost. Omdat met stencilwerk geen foto’s af te drukken waren en de kwaliteit te wensen overliet werd in 1979 besloten het blad te gaan drukken. Dit was financieel mogelijk door de forse toename van het aantal leden en abonnees. De toenmalige eigenaar van Drukkerij De Kleijn in Wijchen, Piet de Kleijn, was daarbij een grote steun. Het zetwerk kon Mieke nu met een ‘composer’ van IBM doen. Mieke groeide in de loop van de jaren mee met de veranderende technieken van drukwerkvoorbereiding: van knippen en plakken op een lichtbak naar knippen en plakken op de computer. Van stencilen naar de composer naar PageMaker naar InDesign.
De opkomst van steeds meer gespecialiseerde modellenwinkels, leidde in 1986 tot het besluit de modellenverkoop af te bouwen. Het zwaartepunt ligt sinds dat moment bij de uitgeverij en de boekenverkoop.
Holland Hobby Sales wordt in september 1986 HHS Uitgeverij.
De uitgave van Eén-Eén-Twee is per 1 januari 2021 overgenomen door de VBB.

Placeholder image

Vanwege nieuwe banen bij de ambulancedienst in Grave, verhuist ook Holland Hobby Sales daar in 1984 heen.

Placeholder image

In 1994 worden de activiteiten ondergebracht in een nieuwbouwpand in het Graafse kerkdorp Velp, waar ook de ambulancedienst is gehuisvest.

Placeholder image

Deel van de opslag- en verzendruimte.